Головна » 2021 » Квітень » 28 » 28 квітня виповнюється 80 років від дня народження Ірини (Іраїди) Жиленко
09:42
28 квітня виповнюється 80 років від дня народження Ірини (Іраїди) Жиленко

Шановні читачі!

28 квітня виповнюється 80 років від дня народження Ірини (Іраїди) Жиленко.

Українська поетеса, дитяча письменниця. Була близькою знайомою Євгена Сверстюка, Василя Симоненка, Івана Дзюби, Михайлиною Коцюбинською. Працювала у жанрі «міської української прози» в умовах форсованої русифікації Києва у 1980-тих роках. Свої перші римовані спроби вона зробила в дитячо-шкільному віці і навіть перша її публікація відбулася, коли вона ще навча­лася в школі.

Перший вірш написала у восьмирічному віці.

Авторка низки дитячих творів: повістей для дітей «Двічі по два дорівнює кульбабці» і «Новорічна історія про двері, яких нема, і про те, як корисно іноді помилитися номером», «Достигають колосочки», «Вуличка мого дитинства», «Казки про буфетного гнома», збірників дитячих віршів «Достигають коло­сочки», «Вуличка мого дитинства», «Казки буфетного гнома».

Головна тематика лірики Жиленко — обійстя та домашній сад, шлюб та родина, природа, доброта і сковородининська проповідь «повсякденних малих справ».

У її поезії критики вбачають щирий ліризм, сполучений із вразливістю та винятковим смаком, насолоду життям з меланхолійним пізнанням мінливості світу обережний еротизм та роздуми про смерть.

Померла у Києві, чин відспівування відбувся у Київському Фролівському монастирі.

Запрошую читачів гімназії до бібліотеки познайомитися з поезією письменниці.

Переглядів: 116 | Додав: malka-n | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar