Головна » 2020 » Листопад » 10 » День української писемності та мови
13:16
День української писемності та мови

     День української писемності та мови - державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Встановлене воно було 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241,97 "Про День української писемності та мови" на підтримку "ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства".

     За православним календарем - це день вшанування пам'яті преподобного Нестора-літописця - письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика нашої Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

     Колись цього дня віддавали до школи дітей. Батьки зі школи йшли до церкви та ставили свічку перед образом преподобного, вірячи, що він допомогає дитині вчитися. І, що головне, вчитися все життя багато, старанно і завжди. Адже "користь від цього є велика", бо "Хто вчиться змолоду - не знає на старість голоду".

     В цей день у бібліотеці гімназії було оформлено виставку книг "Мова - духовний скарб нації" та проведено з учнями 5 класу "Мовознавчий турнір". Діти прийняли участь у таких конкурсах:

а) конкурс "Швидкісний експрес";

б) "Знавці рідної мови";

в) "Поетичний турнір";

г) Конкурс загадок, жартів, прислів'їв, скоромовок;

дізналися про цікаві факти "Цікаве про мову" та показали гарні знання. Всі учасники отримали заохочувальні призи.

Переглядів: 99 | Додав: malka-n | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar